Orgelconcertendenham.nl

Liuwe Tamminga

CV

Liuwe Tamminga wordt internationaal beschouwd als één van de grootste kenners op het gebied van de Italiaanse orgelmuziek uit de 16de en 17de eeuw. Hij is, samen met Luigi Ferdinando Tagliavini, titularis van de Basilica di S. Petronio te Bologna, waar hij de beide schitterende instrumenten van Lorenzo da Prato (1471-1475) en Baldassare Malamini (1596) bespeelt.

Hij maakte talrijke cd’s, waaronder het volledige werk van Marc’Antonio Cavazzoni (“Diapason d’Or”, Preis der Deutschen Schallplattenkritik 2005, Goldberg vijf sterren), de Fantasieën van Frescobaldi (beste plaat van de Amadeus-maand 2006 en “Diapason” vijf sterren), “Mozart on Italian organs” (Preis der DeutschenSchallplattenkritik 2006 en “Diapason” vijf sterren), en de opname gewijd aan Andrea en Giovanni Gabrieli, samen met met L.F. Tagliavini (“Choc de la musique” en Internationale Platenprijs Antonio Vivaldi van de Fondazione Cini te Venetië 1991). In 2006 verscheen “Gli organi storici dell’Appennino Modenese” (Historische orgels in de Apennijnen bij Modena), bekroond door “Musica” en “Diapason” met vijf sterren. In 2008 verschenen drie cd’s, achtereenvolgens gewijd aan de componist Fiorenzo Maschera, de orgels op de Canarische Eilanden en aan Giacomo Puccini.

Hij speelt regelmatig met de ensembles Concerto Palatino en Odhecaton.

Hij bezorgde verscheidene uitgaven van orgelmuziek, waaronder de Ricercares uit Musica nova (1540), werken voor klavier van Giovanni de Macque en Pierluigi di Palestrina (Uitgeverij Andromeda), de Ricercares van Jacques Buus (Uitgeverij Forni) en muziek voor twee orgels van Italiaanse meesters rond 1600 (Doblinger Wenen).

Hij kreeg uitnodigingen om masterclasses te geven aan de Accademia di Musica Italiana per Organo te Pistoia, Urbino, de Conservatoria van Parma, Mantua, Pesaro, Bergamo, Potenza, Matera, Krakow, Wroclaw, Utrecht, Rotterdam, het New England Conservatory te Boston en het Lemmensinstituut te Leuven. In 2002 was hij docent aan de Internationale Zomeraccademie in Haarlem.

Op verzoek van het Koninklijk Huis verleende hij als organist medewerking aan de uitvaartdienst van Prins Claus.

Zijn intensieve concertpraktijk bracht hem overal in Europa, en in de Verenigde Staten en Japan.

www.liuwetamminga.it

Liuwe Tamminga

Liuwe Tamminga


Programma

© 2009-2024 orgelconcertendenham.nl