Orgelconcertendenham.nl

Klaas Stok

CV

Klaas Stok heeft als dirigent en organist een intensieve beroepspraktijk. Zijn repertoire strekt zich uit van de renaissance tot de hedendaagse muziek.

Als organist behaalde Klaas Stok hoofdprijzen op nationale en internationale concoursen voor interpretatie (o.a. Dollard Festival) en improvisatie (Bolsward, Neurenberg, finalist in Haarlem). Hij gaf vele concerten in binnen en buitenland en maakte opnamen voor radio, televisie en CD.

Hij is vaste bespeler van het vermaarde Bader-orgel in de Walburgiskerk te Zutphen en tevens stadsorganist van deze stad. Zijn CD met orgelwerken van Bach werd beoordeeld met een 10 in het blad Luister.

Hij is vaste dirigent en artistiek leider van Consensus Vocalis en Capella Isalana, die samenwerken onder de nieuwe stichting “De Nederlandse Kooracademie”.

Consensus Vocalis is een semi-professioneel koor, dat een jarenlange traditie heeft in het uitvoeren van de grote werken van Bach. Naast de jaarlijkse uitvoering van de grote werken van Bach werden ook o.a. de Mariavespers van Monteverdi en het Requiem van Brahms onder zijn leiding uitgevoerd. Zijn uitvoeringen van de Matthäus-Passion in de Bergkerk te Deventer kregen landelijke bekendheid vanwege de unieke opstelling van koren en orkesten (kruisvorm). Bij deze producties dirigeerde hij vele ensembles en orkesten, waaronder Musica Amphion, Holland Baroque Society, Concerto d’Amsterdam, het Combattimento Consort, Amsterdam Sinfonietta, het Parnassus Ensemble en het Nederlands Symphonie Orkest. Capella Isalana is een professioneel kamerkoor, waarmee hij onder meer premières van nieuwe composities gaf.

Hij is sinds jaren betrokken bij het Nederlands Kamerkoor waarbij hij verschillende concertseries dirigeerde met koormuziek van de 16e tot de 20e eeuw, waaronder verschillende wereldpremières. Hij gaf met het NKK concerten in o.a. Parijs, Marseille, Boedapest, Monte Carlo en Fribourg, en maakte CD-opnames met werk van o.a Kagel, Kancheli en Jan Vriend. Zijn CD “Tehilim” en de CD met werken van Kagel werden eveneens met een 10 in Luister gewaardeerd. Naast het Nederlands Kamerkoor dirigeerde hij tal van andere koren en ensembles waaronder Capella Amsterdam, Capella Frisiae, Musica Treize (Marseille), het Iers Nationaal Kamerkoor en het SWR vocaalensemble Stuttgard. Hij is docent koordirectie aan het ARTEZ-conservatorium te Zwolle.

Informatie: www.klaasstok.nl


Klaas Stok

Klaas Stok


Programma

© 2009-2024 orgelconcertendenham.nl